Search
Thursday 11 August 2022
  • :
  • :

Domaća kahva – temelj društvenog života i neizostavan dio tradicije

Kahva (tur. kahve) ili kafa, topli napitak od mljevenih prženih zrna kafe, omiljen i rasprostranjen u cijelom svijetu. Pravi se od posebnih sitnih zrna smeđe boje, koji rastu na posebnoj istoimenoj stabljici biljke u ekvatorijanim, toplijim dijelovima svijeta Kolumbije i Brazila.
Bosanska kahva dio je bosanskohercegovačkog identiteta. Ona je simbol zemlje i dio njene tradicije, ali je i odraz gurmanskog mentaliteta njenih stanovnika.
Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju pijenja ovog napitka, koji je u našu zemlju stigao sa osmanskim uticajima sa Orijenta. Stoga se s pravom može reći da je kahva jedan od bosanskih nacionalnih napitaka.Priprema tradicionalne bosanske kahve počinje prženjem zrna sirove kahve. Isprženo zrno se melje u ručnom mlinu. Tek potom se u blago zagrijanu metalnu posudu koja se zove džezva stavlja fino samljevena kahva, na koju se dodaje zavrela ili prokuhana voda. Džezva se potom stavlja na vruću ploču, promiješa i čeka da se digne do vrha džezve, odnosno napravi finu pjenu. Kako bi talog pao na dno, dodaje se još nekoliko kapi vrele vode.
U kolokvijalnom, bosanskom govoru, danas obično u šaljivom kontekstu, razlikujemo nekoliko vrsta (tradicionalne) crne kahve: KAHVA PRILJEVUŠA – je duga kahva skuhana od preostalog taloga/teljve i dodate, prilite vode (otuda i naziv priljevuša). Služi se poslije prve, a u nekim krajevima čak i prije treće. Pri tom fildžan ili šoljica moraju obavezno biti čisti.
Kahva razgalica – je prva jutarnja kahva, ne rijetko dosta jaka (slična italijanskom espressu), koja se služi da se čovjek razbudi, razgali i razvedri, odnosno pripremi za novi dan, nakon sna.
Kahva razgovoruša – je nešto kasnija jutarnja kahva, koja se pije u društvu, uz razgovor, dok je kahva šutkuša poslijepodnevna kahva uz mirno i sređeno raspoloženje, koja se u Bosni služi između 17 i 19 sati poslijepodne/uvečer.
A, predvečer se u miru i tišini pije šutkuša. Sa dočekušom se dočekuju gosti, dok je sikteruša uljudan išaret (znak) da je vrijeme da se druženje privede kraju i da gosti krenu kući.
Bosanska kahva se uglavnom poslužuje na posebnim ručno kovanim tacnama sa bijelim, sitnim fildžanima, koji u Bosni najčešće imaju floralnu ili astralnu mustru. Uz bosansku kahvu tradicionalno se poslužuju bosanski rahat-lokumi s ružom ili orasima i obavezno čaša hladne izvorske vode.
Hasan Keranović
macanovici.netKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.