Search
Tuesday 30 April 2024
  • :
  • :

Hasan Keranović: ispred Bujrum kuće u Ponjevići – organizovao komušače

Vjerno, brižno i neuomorno Hasan Keranović iz cazinskog naselja Ponjevića, nastavlja i dalje da radi volonterski na očuvanju tradicije i običaja.

Ovog puta riječ je o “komušačima”, koje je Keranović Hasan 22.10.2020. godine mnogo se potrudio da organizuje komušače ili perušače u svom rodnom zavičaju Ponjevićima.

Komušači su bili posebno omiljeni među omladinom, ali među i starijim insanima, bilo je ašika, lomili se klipovi, a znalo je biti i priča sa sretnim završetkom – svatovanja – govori na za naš portal Hasan Keranović.

Čitav proces, od branja, preko komušanja, do ubacivanja “zlatnih” klipova u kukuruzane, praćen je pjesmom, pošalicama, nezaobilaznim narodnim kolom…

Danas sve rijeđe imamo mogućnost da osjetimo taj užitak, duh i ljepotu jednog seoskog običaja, koji polako tone u zaborav. Krivca možemo tražiti u najezdi poljoprivredne mehanizacije mada je i kompletna poljoprivreda na izdisaju – kazao je za naš portal Hasan Keranović.

 

Keranović se zahvalio svojim musafirima, učesnicima koji su se odazvali da budu u ovom ambijentu pravom običaju komušača – ispred Bujrum kuće u Ponjevićima.

Keranović se zahvalio i Udruženju žena “Brekovica” Bihać, Izvornoj grupi “Kumovi”, Haris Tahirović koji je svojim glasom sevdaha i zvukom harmonike uljepšao komušače.

Naravno, Keranović se zahvalio i svojim komšijama iz Ponjevića, koji su se odazvali na komušače koje organizirao. Velike pohvale i zahvale idu mališanima iz njegovog sela Ponjevići, koji su učestvovali i bili dio ovog posebnog događaja.

Da bih sve ovo bilo upakovano i dokumentovano, Keranović se posebno zahvalio i 4A Studiu, što su snimali ovaj stari, skoro zaboravljeni običaj – komušači.

Na samom kraju Keranović kazao je- tradicija je kao drvo bez korijena, a ja ću i dalje raditi na očuvanju običaja, koje su nam naši preci u amanet ostavili. Sjetim se svoje mladosti i tih divnih komušača, pa me povukla velika želja da i ja organizujem komušače. Hvala svima na podršci mom volonterskom radu i njegovanju tradicije i običaja.

Sve dok se Haso po Bosni i Hercegovini “šeće” (hoda i putuje) tradicija u zaborav neće.

Izvor

macanovici. net




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.