Search
Tuesday 30 April 2024
  • :
  • :

Hrvatska zabranjuje “Za dom spremni”

Hrvatska bi mogla uskoro da zabrani korišćenje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, kao i isticanje ustaških simbola i znakova.

Povod da se ubrza postavljanje zakonskih okvira je donošenje sličnog zakona u Italiji, te sve veće nezadovoljstvo međunarodne javnosti zbog pokušaja da se rehabilituje zločinački ustaški režim iz vremena takozvane NDH.

 

Zato je hrvatski premijer Andrej Plenković zatražio od Poverenstva za suočavanje sa prošlošću da „ubrza rad i donese smernice pre marta sledeće godine“, kako je prvobitno bilo predviđeno.

 

Da se intenzivno priprema zakon koji će zabraniti korišćenje ustaškog pozdrava, može se naslutiti i iz reči predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ponovio stav sadašnjeg političkog vođstva da taj pozdrav „nije prihvatljiv i da ga treba zakonom zabraniti“. To je i stav SDSS-a i Hrvatske narodne stranke, koalicionih partnera HDZ-a u sadašnjoj vladi, koji zahtevaju da se reši i pitanje isticanja ustaškog pozdrava na tablama HOS-a koje su postavljene po celoj Hrvatskoj.

Paralelno sa pripremom zakonske regulative kojom bi se zauvek rešile dileme oko ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, u Hrvatskoj jača pritisak na srpsku zajednicu i njenog lidera dr Milorada Pupovca. Desnica u Hrvatskoj razmišlja o predlogu da se raspiše referendum na kojem bi građani odlučili treba li menjati izborni zakon koji omogućava nacionalnim manjinama direktni izbor za parlament.

Braniteljska udruženja i „U ime porodice“ konsultuju se sa pravnim stručnjacima da li krenuti u proceduru koja bi dovela do referenduma, a preduslov je da se u celoj Hrvatskoj prikupi dovoljno glasova podrške.

Ovoj inicijativi se pridružila i Hrvatska stranka prava, a referendumsko pitanje trebalo bi da sugeriše da se poslanici iz redova srpske manjine biraju po istom ključu kao i svi ostali.

Ti predlozi usmereni su ne samo protiv Srba u Hrvatskoj i ostalih nacionalnih manjina, već i prema politici koju vodi sadašnja vlada Andreja Plenkovića, koja je sastavljena uz manjinsku podršku, bez koje ne bi mogla da opstane. Tako u trenutku kada je izvesno da će biti donesen zakon koji zabranjuje „Za dom spremni“, desnica očito planira novi pokušaj destabilizacije Hrvatske.

Milorad Pupovac je u subotu za Hrvatski radio kazao da će tražiti rešenje kojim će se, što je pre moguće, stvoriti zakonske pretpostavke da pozdrav „Za dom spremni“ nigde u hrvatskoj javnosti nema pravo građanstva. Kao veliko dostignuće ocenio je što javnost u Hrvatskoj danas raspravlja o toj temi i što su „ljudi konačno rekli da je to ustaški pozdrav“.

(Novosti.rs)

 




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.